Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Yedi yıl gecikmiş alkışlar 'profesyonel'e

Usta oyuncular Yetkin Dikinciler ile Bülent Emin Yarar'ın kapalı gişe oynayan 'Profesyonel' isimli oyununa bilet bulma çabası, başlı başına bir filme konu olabilir! "Yaklaşık yedi yıl önce sahnelenmeye başlayan böyle bir oyun var" diye eskilerde kalmış bir arkadaşımla konuşuyorduk, ağabeyi "Zorlamayın, gidemezsiniz; bilet yok" diye dalga geçti.
Abartmıyorum; Devlet Tiyatroları'nın programı açıklanıp oyunun biletleri satışa çıktığı an biletler tükeniyor! Gerçekten, mübalağa yok; bu oyuna gitmek isteyenler bilir, bilet bulmak neredeyse imkansızdır. Oyuna üç-dört kez gidenleri duyunca çok sinirleniyorum. Çünkü benim gibi oyuna gidemeyenlerin izleme hakkını ellerinden aldıklarını düşünüyorum. Tam yedi yıl geçti aradan, yine bilet bulamadım arkadaşlar! Sonunda Bülent Emin Abi'mi arayıp "Yeter artık, ben de gelmek istiyorum bu oyuna" dedim. Güldü, "Nihayet" dedi. Bu arada Yetkin Dikinciler ile Cihangir'de her karşılaştığımda, oyun konusu açıldığında yaşadığım utançtan hiç bahsetmek istemiyorum.

'OYUNU YAZMA'
Oyuna gitmek için entel iki dostumla yola çıktık. Salona girmeden önce kulisi ziyaret ettik. Oyunu izleyeceğimden Yetkin'in haberi yoktu. Bülent Emin Abi'me, "Nihayet geldim. İzleyip yazmak için sabırsızlanıyorum" dedim. O da "Hangi yüzle yazıyorsun sen, yedi yıl sonra yazma" dedi. "İyi de abi ben bilet bulamadım. Sizi de yedi yıl sonunda aradım" dedim. "Olsun yazma" dedi. Bülent Emin Yarar sevmez böyle şeyleri; yazılıp çizilmek istemez, övgü alınca utanır. Onu her gördüğümde 'Böyle insanlar kaldı mı?' diye soruyorum kendi kendime, gerçekten müthiş insan. "Bu oyunu ömrünüzün yettiği yere kadar oynayacaksınız herhalde" deyince Bülent Emin Abi, "Hangimizin yerinde gözün var?" dedi. Kimin gözü olmaz ki! Ancak ben insanların gözü olduğu işi yapmalarından değil, yapabildikleri işi yapmalarından yanayım; herkes gözüne mukayyet olsun. Kuliste şen kahkahalar yükselirken içeriye tüm heybetiyle Yetkin girdi. Tabii şok! Sözümü tutup oyuna gitmişim ama o hemen "Eli boş mu geldin?" diye sordu. Yedi yıl sonra gittim ve Yetkin yine beni utandıracak bir şey buldu.
utanıyorum
Yedi yıldır bu oyunu izlemediğim için gerçekten utanıyorum; o kadar çok şey kaybetmişim ki! Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçevic yazmış, Işıl Kasapoğlu rejisiyle Yetkin Dikinciler ve Bülent Emin Yarar adeta şov yapmış. Oyunu izlerken farkına bile varmadan gözyaşlarınız dökülüveriyor. Oyunun konusuna gelince... 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin sürprizlerle dolu hikayesi. Bir entelektüelin yaşam öyküsü içindeki kara komedi sonuna kadar seyre değer. Oyundan sonra saatlerce etkisinden kurtulamadım. Şimdi dört-beş kez gidenlere tekrar sesleniyorum, iyi ki gitmişsiniz, ben olsam ben de giderdim.

OYUNA BİLET BULMA TÜYOLARI
'Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz' yazısına hazırlıklı olun; sakin olun, sinirlenmeyin, tekrar deneyin.
Oyunun saatini ve yerini öğrendikten sonra oraya gidip gelmeyenleri kollayın. Geldilerse de kenarda izlemek için zorlayın.
Benim gibi Yetkin ya da Bülent Emin Abi ile arkadaş olun; her salonda onların kendi yerleri var ama benden duyduğunuzu söylemeyin(!)
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne her gün düzenli olarak e-posta atın. 'Eşimin doğum günü, sürpriz yapmak istiyorum', 'Almanya'daki teyzeme 'Profesyonel' broşürü imzalatmam gerek; hayat memat meselesi' ve 'Rüyamda 'Profesyonel'e gittiğimi gördüm, gerçekleşmesini istiyorum' gibi... Ancak yaratıcı ve dikkat çeken e-posta'lar olsun ki yardımcı olsunlar. Bu arada fazla abartmayın; deli sanıp hiç ilgilenmeyebilirler.
'Profesyonel'e bilet alan arkadaşınızın oyuna gideceği gün eşiyle dostuyla konuşup başka önemli bir iş çıkartın onun biletine konup oyuna gidin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA